Blogi - Jetro Stavén photographyhttp://jetrostaven.com/blogiPortfolioboxJussi & Sallahttp://jetrostaven.com/jussi-amp-sallaFri, 22 Feb 2019 1:16:56 +0100

Vuoden ensimmäiset häät – Salla & Jussi

Vuoden 2019 ensimmäiset hääkuvaukset osuivat lauantaille 19.1. En ollut kuvannut kuin yhdet häät viimeiseen lähes neljään kuukauteen, joten huomasin olevani hieman tavallista enemmän jännittynyt. Yleensä jos kuvaus jännittää tavallista enemmän, se myös menee hyvin. Tuntuu, että silloin keskittyy paremmin ja haluaa yrittää kovempaa. Ehkä silloin tavoittelee normaalia enemmän itsensä ylittämistä ja sen tuomaa euforiaa, johon väitän, että jokainen kuvaaja on enemmän tai vähemmän koukussa.

Pakkasta oli rapeat kymmenen astetta ja tarkoitus oli kuvata myös ulkona. Mukavaa paleltumista oli siis tiedossa. Itse voin toki pukeutua lämpimästi, mutta aina herää huoli hääparin pakkasenkestosta. Kameran edessä tulee äkkiä kylmä tällaisella kelillä.

Päivä alkoi Glo Art Hotellista, jossa hääparilla oli huone. Koska meillä oli runsaasti potrettikuvausaikaa, päätimme käyttää siitä vähän isomman osan sisällä kuvaamiseen kuin alunperin oli tarkoitus. Sattumalta hotellissa oli toinenkin hääpari kuvaamassa, mikä oli hieman yllättävää tammikuulle. Glo Art Hotellissa on kuitenkin paljon hyviä kuvauspaikkoja (vink vink!), joten toisen parin läsnäolo ei juuri kuvausta hidastanut. Pääsimme hyvin vauhtiin. Glo:sta siirryimme juhlapaikan viereiseen SinebryChoffin puistoon, jossa hääpari kärvisteli kameran edessä urheasti vielä reilun puolituntisen. Kuvaus sujui Jussin ja Sallan kanssa erittäin hyvin. Hyvä yhteys parin kanssa – se on kaiken a ja o. Tätä en voi tarpeeksi painottaa.

Ainoa hankaluus kuvauksissa oli, hieman paradoksaalisesti, hyvä sää. Aurinkoinen keli oli tuonut puiston täyteen kävelijöitä ja mäenlaskijoita. Onneksi muutamia rauhallisia kuvauspaikkoja löytyi puiston laitamilta. Kuvausten lopuksi keksin vielä pyytää luistelukentältä porukkaa luistelemaan hääparin ympärille, josta saatiin hauskat bonuskuvat.

Tästä oli hyvä siirtyä Kiltakellariin, päivän juhlapaikkaan. Kiltakellari on juhlapaikkana erittäin toimiva ja komea tila. Kuvaajan näkökulmasta se on kuitenkin vähintään pienimuotoinen helvetti: Se on hämärä ja todella korkea tila, joten kuvaaminen ei ole helppoa. Vaikka nykyteknologia on helpottanut hämärässä kuvaamista huomattavasti, se aiheuttaa edelleen pienen tupon harmaita hiuksia kuvaajille.

Juhla alkoi vihkimisellä, joka suoritettiin toisessa, pienemmässä tilassa. Upean intiimi vihkiminen, jossa allekirjoittaneella oli hieman poskiapunoittava rooli, kun vähäisen tilan takia jouduin liikkumaan jatkuvasti ihmisten edessä. Se on toki tuttua, mutta haluan aina olla mahdollisimman vähän yleisön edessä, jotta kaikki voivat seurata toimitusta ilman häiriöitä. Kuvaajan takamus on ainakin suurimmalle osalle häiriötekijä, luulisin.

Vihkimisen jälkeen juhlat pääsivät alkaamaan. Vieraina oli huomattavan paljon hääparin kavereita ja muutenkin rentoa porukkaa, joten tunnelma oli kokoajan loistava. Myös ohjelma oli suunniteltu hauskasti. Perinteisten hääjuhlanumeroiden lisäksi oli pari omalaatuisempaa esitystä. Hääpari harrasti kansantanssia, joten he olivat suunnitelleet mahtavan koreografian itselleen. Vieraista löytyi myös tanssi- ja laulutaitoista väkeä, joten esityksiä piisasi. Mieleenpainuvin oli ehdottomasti sulhasen isän ja hänen ystävänsä esittämä oma tanssiesitys, joka oli vertaansa vailla. Se oli ehkä hauskinta, mitä olen hetkeen häissä nähnyt.

Puheiden ja esitysten jälkeen alkoi vapaampi ohjelma ja siihen päättyi myös oma työpäiväni. En kuitenkaan malttanut heti lähteä, sillä tanssilattialla vedettiin niin komeasti jalalla, että oli pakko ottaa vielä muutamat kuvat. Paikalla oli myös sattumalta muutama vanha tuttu, joten jäin pahasti suustani kiinni. Taisin olla lopulta yli tunnin verran ylimääräistä. Parhaat häät ovat sellaisia, joista ei edes tee mieli lähteä heti kun työpäivä päättyy. Nämä olivat ehdottomasti sellaiset häät. Kiitos ja onnea vielä Salla & Jussi! <3

Alla kuvakooste päivästä, joka oli muuten harvinaisen vaikea valita tällä kertaa. Se kai kertoo siitä, että onnistuin ainakin omasta mielestäni hyvin.

Avainsanat: hääkuvaaja hääkuvaus helsinki häät kiltakellari jetro stavén blogi valokuvaus valokuvausblogi tapahtumakuvaus valokuvaaja

]]>
2018: Suuria voittoja, pieniä vaikeuksiahttp://jetrostaven.com/2018-voittoja-ja-vaikeuksiaWed, 02 Jan 2019 3:12:11 +0100

2018: Suuria voittoja, pieniä vaikeuksia

On tammikuu 2018. Istun kotisohvalla ja mietin alkavaa vuotta. Joulun ja uuden vuoden tienoo on freelance-valokuvaajalle hiljaista aikaa. Tiedän kyllä melko varmasti, että töitä on tulossa tänä vuonna paljon, mutta pieni epäilys kalvaa takaraivossa. ”Entä jos töitä ei tulekaan? Mitä sitten teen? En osaa kuin valokuvata.” Yritän karistaa ikävät ajatukset alkamalla editoimaan. Kuvasin uutenavuotena häät ja niissä riittää vielä perattavaa. Ehkä otan vähän hiljaisemman tahdin näihin. Onpahan tekemistä parille päivälle. Uppoudun tietokoneelle.

Puhelin soi iltapäivällä. Neloselta soitetaan. ”Pääsisitkö tän kuun lopussa kuvaamaan Tähän aikaan ensi vuonna- sarjan promokuvat? – Say no more. Pääsen.” Yhtäkkiä kaikki huoleni kaikkoavat. ”Tästä tulee huikea vuosi!”, ajattelen. Näin pienestä se voi olla kiinni. Yksi puhelu, josta saat hyvät vibat ja mielenkiintoisen projektin plakkariin.

En ollut väärässä, vuodesta tuli mahtava, väitän, että jollain tapaa jopa käänteentekevä vuosi urallani. Alkuvuodesta sain suurimman tunnustukseni valokuvaajana toistaiseksi – Fotofinlandia voiton hääkuvasarjasta, sekä yleisön suosikki- sarjasta. Samaan aikaan sain 3. sijan Vuoden hääkuva- kilpailusta. Kilpailumenestys, vaikka onkin tavallaan toissijainen työssäni, tuo aina mukavasti näkyvyyttä. Sain runsaasti yhteydenottoja ja hetken tuntui, että keikkaa tulvi ovista ja ikkunoista. Nimeni pyöri mediassa ja väitän, että tässä kohtaa ”breikkasin” isompien piirien tietoon aivan uudella tasolla.

Se oli tietysti liian hyvää ollakseen totta. Pian havahduin todellisuuteen, kun keväällä alkoi jälleen hiljaisempi jakso. Freelancerina olen toki tottunut työmäärän radikaaleihinkin muutoksiin. Joskus töitä riittää viikoiksi vaikka vuorokauden jokaiselle tunnille. Joskus taas menee useampi viikko, ettei keikkaa yksinkertaisesti ole. Pikkuhiljaa olen oppinut nauttimaan rauhellisemmasta ajasta ja opetellut ottamaan aikaa itselleni. Se on silti aina vaikeaa. Mieleen hiipii väistämättä negatiivisia ajatuksia. ”Enkö ole tarpeeksi hyvä? Mitä jos keikkaa ei loppuvuonna tulekaan?”. Onneksi olin saanut koko kesän hääsesongin loppuunmyytyä toukokuusta syyskuun loppuun. Ainakin kesän ajalta tekisin hyvän tilin.

Hiljainen aika loppuu aina ennen pitkää. Se pitäisi muistaa. Kaikenlaista keikkaa pukkasi jälleen. Tein yrityskuvauksia ja lehtikuvauksia epäsäännöllisen säännöllisesti koko ajan. Mukaan mahtui mm. LähiTapiolan, Bonavan ja useamman pienemmän yrityksen mainosprojekteja. Heinäkuussa pamahti vielä isommin – Neloselta tuli jälleen puhelu. Tällä kertaa kyse oli tulevan Vain Elämää- kauden promokuvauksista. Isoin projekti urallani ja se meni nappiin. Kiitos kollega Mitro Härköselle apuvoimista! Myös lehtikuvauksessa pääsin kiinni mielenkiintoisiin keisseihin – kuvasin paljon poliittista kuvajournalismia maamme huippupoliitikoista. Mainittakoon nimistä mm. Jan Vapaavuori, Kai Mykkänen ja Petteri Orpo. Ålandsbanken oli myös viime vuoteni isoimpia asiakkaita – heille kuvattiin kaikkea aina asiakaslehdestä henkilökuntakuviin. Loppukesästä teimme Itämeriprojektin tiimoilta vielä Tuuli Petäjä-Sirenistä isomman kuvaprojektin.

Syksyn tullessa huomasin, että olin lopulta tehnyt tänä vuonna töitä ehkä enemmän kuin koskaan. Oli aika reissata ja ottaa lomaa. Se maistui erittäin hyvältä. Loppuvuodesta tein vielä muutamat lehti- mainos- ja tapahtumakuvaukset, parit hääkuvaukset ja vielä yhden tv-keikan: Tulevan Bachelor Suomi- kauden promokuvat. Ne julkaistaan muuten tänä keväänä.

Tätä kirjoittaessani olen täsmälleen samassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Hiljaista. Ehkä tänä vuonna pelottaa hitusen vähemmän. Samat ajatukset vellovat silti päässäni. Koitan lähteä vuoteen positiivisen kautta. Viime vuonna otin isoja askeleita urallani. Ansioluettelokin on pidentynyt usealla rivillä. Eteenpäin!

Kiitokset kuluneesta vuodesta kaikki asiakkaat, yhteistyökumppanit ja seuraajat! Alla 40 kuvan kooste vuoden tekemisistäni. Kuvailemisiin!

 

Avainsanat: valokuvaaja helsinki hääkuvaus hääkuvaaja mainoskuvaus mainoskuvaaja lehtikuvaaja lehtikuvaus valokuvaus jetro stavén photography

]]>
Hääkuvat Saimaassahttp://jetrostaven.com/haakuvat-saimaassa86Fri, 17 Nov 2017 5:14:44 +0100

Hääkuvat Saimaassa

-Janne & Tuuli

 

Elokuun alussa minulle tuli mielenkiintoinen kuvauskysely jälkikäteis-hääkuville Lappeenrannasta. Alkukesästä naimisiin menneet Janne ja Tuuli halusivat hieman trash the dress- henkisesti jotain erilaista ja kenties repäisevää hääkuvaa. Olin muutoinkin tuohon aikaan menossa kotiseuduille Taipalsaarelle pienen kesäloman muodossa, joten otin haasteen vastaan ilomielin. Ei se ole loma eikä mikään, jos ei yhtä työkeikkaa heitä.

Pari antoi minulle melko vapaat kädet kuvauspaikkojen ja -ideoiden suhteen. Kunhan paikka olisi Lappeenrannan kupeessa. Lappeenrannasta en meinannut millään keksiä kuvauspaikkoja tai -ideoita, vaan ajatuksen juoksu vei minut koko ajan väkisin Taipalsaarelle. Ehkä siksi, että 20 ensimmäistä vuottani Taipalsaarella asuneena tunsin kunnan paikat läpikotaisin. Taipalsaari on pieni kunta Lappeenrannan vieressä, joka on tunnettu lähinnä Saimaasta, Suomen suurimmasta järvestä. Itselleni olikin heti selvää, että sitä täytyisi hyödyntää näissä kuvauksissa. Vesi on ehdottomasti yksi omista suosikki elementeistäni muutenkin. Teema oli valmis ja hääpari hyväksyi sen.

Konkreettiseksi paikaksi valikoitui Suur-Saimaan vanhan Lomakylän ranta. Suur-Saimaalla horisontti oli tarpeeksi kaukana ja sijainti sen verran etäinen, että saisimme kuvata vapaasti. Kuvien tyylistä halusin hieman mahtipontista: hyvin valaistua, voimakasta ja kontrastista. Miljöölle iso osuus. Toivoin jopa salaa hieman myrskyisää keliä.

Seuraavaksi tarvitsi buukata assistentti, sillä tiesin että järvi + hääpari tuottaisi jonkinlaisia ongelmia varmasti. Onneksi Taipalsaari-vuosiltani on jäänyt muutamia hyviä ystäviä, joita kehtasin hätyytellä. Ystäväni Eppu lähtikin mielenkiinnosta mukaan tuoppipalkalla. En kyllä muista maksoinko koskaan.. Pistä Eppu viestiä, jos jäi hampaan koloon!

Kuvauspäivä koitti. Sää oli tälle kesälle tyypillisesti jälleen sateinen ja lähes myrskyä enteilevä. Täydellinen siis tähän kuvaukseen, onneksi. Kuvauspaikalle päästyämme satoi kuitenkin melko kovaa, mikä on aina meikille ja hiuksille ongelmallista. Horisontissa siintivät upeat myrskypilvet, joten halusin alkaa heti hommiin. Mukana oli parille sateenvarjo ja pian oltiinkin jo kuvaamassa. Muutamaa minuuttia myöhemmin jo järvessä. Tummat pilvet toimivat loistavasti. Sain kuviin juuri sitä mahtipontisuutta, mitä hainkin. Epun tehtäväksi jäi lähinnä valojen suuntailu, hunnun heittely, sekä allekirjoittaneen (tai lähinnä kameran) suojaaminen sateelta kuvatessa. 

Pari suoriutui kameran edessä mallikkaasti hankalissa olosuhteissa ja meillä klikkasi ihan hyvin. Klikkaus oli tällä kertaa tavallista tärkeämpää, sillä kuvaus täytyi suorittaa suht ripeään tahtiin, sillä ilma oli viileä ja vesi yllättävän kylmää. Kosteus huoletti kampauksen ja meikin puolesta myös kokoajan.. Kiireessä kuvaaminen on kuitenkin sen verran tuttua puuhaa, ettei se oikeastaan haitannut missään kohtaa. Hunnun heitto - kuva oli ainut oikeasti ongelmia tuottava osuus. Kun huntu oli kerran kastunut, se oli niin painava, märkä klöntti, että se oli ähes mahdotonta saada heitettyä nätisti ilmaan uudestaan. Eppu koitti kaikkensa puristaa hunnusta vettä pois. Se auttoi vähän ja saimme jatkettua heittelyä edes hetken. 

Myrskyksi keli ei koskaan yltynyt - päin vastoin. Pikkuhiljaa kuvausten edetessä sade hiljeni ja kuvausten loppua kohden taivas alkoi repeillä. Lopussa saatiin auringonpaistetta kuviin. Vaikka aluksi en tykännytkään dramaattisten pilvien kaikkoamisesta, niin jälkikäteen myönnettäköön, että myös loppupuolen kuvat toimivat ihan mallikkaasti. Kaikkiaan tämä oli hyvin mieleenpainuva ja hauska kuvaus, josta olen myös erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Pieni kuvakooste yhden behind the scene - kuvan kera alla. Kiitokset vielä Epulle ja paljon onnea hääparille!

Tekniikkaosuus: Kamerana toimi Canon 5D mk IV, linsseinä Sigma ART 35mm & 85mm 1.4 ja pari laajaa kuvaa otettiin myös Canonin 24-70 2.8L linssillä. Valaisuna Godox AD360 II pienellä softboxilla (takavalossa kupuheijastimella) ja 80cm refla.
Avainsanat: Jetro Stavén Photography hääkuvaus saimaa hääkuva wedding photography taipalsaari järvihääkuva valokuvaus häät2017

]]>
Wedding photoshoot in Scotlandhttp://jetrostaven.com/wedding-photoshoot-in-scotlandWed, 25 Oct 2017 1:06:41 +0200 ]]>Jonna Ja Samppahttp://jetrostaven.com/jonna-ja-samppaWed, 05 Jul 2017 2:18:26 +0200

Alkukesän häät Hämeenlinnassa - Jonna & Samppa

27.5 juhlittiin Jonnan ja Sampan häitä Hämeenlinnassa, Hämeen linnan upeissa puitteissa. Päivän pari oli hieman tuttu jo aiemmilta kesiltä, sillä pari vuotta aikaisemmin kuvasin Jonnan kaason häitä samaisessa kaupungissa. Hämeen linna on kuvaajalle muutenkin sellainen karkkikauppa, että motivaatio oli vähintään kohdillaan tähän päivään.

Oma päiväni alkoi yhdentoista pintaan meikkaamisen ja hiustenlaiton kuvaamisella, jotka hoidettiin keskustassa hius- ja kauneushuone Kristallissa. Jonna kaasoineen olivat ihanan rentoina ja hyväntuulisina heti alusta alkaen. Aika meni nopeasti rennossa tunnelmassa. Skumpat huiviin ja menoksi.

Seuraavaksi ajettiin linnan ympäristöön kuvaamaan potretteja. Keli oli poutapilvinen, mutta pieni sateenriski oli ilmassa. Valon puolesta tilanne oli kuitenkin aivan optimi ja matskua tuli myös sen mukaisesti melko paljon. Pienen alkujäykistelyn jälkeen Jonna ja Samppakin pääsivät hyvään kuvausflowhun. Vajaan tunnin session jälkeen päätimme lähteä vielä toiseen kuvauspaikkaan - pieneen koivumetsään kaupungin toiselle laidalle. Vajaa puolituntinen täällä riitti erittäin hyvin.

Potreteista lähdimme kahvistopin kautta kirkolle. Sen verran jäi nimittäin aikaa tähän väliin, että ehdin kahvitella bestmanin kanssa. Täysin luksusta hääkuvaajalle. Vihkiminen itsessään oli lyhyen vihkikaavan mukainen hyvin nopea toimitus. Sen kuvaamisesta ei ihmeempiä sanottavia jäänyt. Poistumisen sulhanen - bestman yläfemma- kuva jäi tosin mieleen.

Juhlapaikka oli Hämeen linnan Kruunuleipomon yläkerrassa. Mukavan kompakti noin 100 henkeä vetävä juhlatila oli koristeltu sopivan pieneleisesti, mutta kuitenkin hyvin tyylikkäästi ja tunnelmaan sopivasti. Juhlat itsessään etenivät melko perinteisellä kaavalla - onnittelu ja alkumaljat, ruokailu, pientä ohjelmaa, puheita, kakku & kahvi, tanssia, sulhasen ryöstö, kimpunheitto. Välissä otettiin pihalla ryhmäkuvia ja ravattiin piilopulolla m Päivä meni nopeasti ja tunnelma oli kokoajan hyvä. Vieraat näyttivät nauttivan juhlista yhtä paljon kuin hääpari. Ilmeitä ja siten kuvattavaa riitti koko illan, joten kuvaajan ei auttanut valittaa missään vaiheessa. Sadekin pysyi pieniä kuuroja lukuunottamatta poissa.

Oma päiväni päättyi klo 23 hujakoilla iltapalaan, joka järjestettiin jostain syystä ulkona parkkipaikalle. Pienen ihmettelyn jälkeen selvisi, että paikalle oli tuotu useampi kassillinen mäkkärin juustohampurilaisia. Ne haukottiin pienen kuuron takia pihakatoksessa. Hauska pieni ohjelmanumero. Lopuksi olin vielä luvannut ottaa parista muutaman silhuettikuvan linnan kanssa ja vetäisimme hyvin nopean viidentoista minuutin kuvasession pihalla. Kiitos ja adjö!

Onnea vielä mahtavalle hääparille ja suurkiitokset kaasoille, bestmaneille ja muille loistaville vieraille!

Avainsanat: Hääkuvaus, jetro stavén, jetro stavén photography, hääkuva, hämeenlinna, valokuvaus, valokuvaaja

]]>
Ville ja Elinahttp://jetrostaven.com/ville-ja-elinaTue, 25 Apr 2017 9:56:35 +0200

Elina & Ville - Talvihäät Suomenlinnassa.

Helmikuun 11.päivä vuorossa oli Elinan ja Villen talvihäiden kuvaaminen Suomenlinnan kauniissa maisemissa. Kuvauspakettina oli 5. - eli aamusta iltaan setti luvassa. 

Aamu alkoi kampaajalla Kalliossa ja meikillä keskustassa, joista selvisimme hyvissä ajoin jo Suomenlinnaan odottelemaan vihkimistä. 

Suomen talvi oli tällä kertaa järjestänyt meille vähälumisen, mutta viileän ja tuulisen pakkaspäivän. Ihan ok helmikuulle, tosin tuuli tarkoittaisi, että Suomenlinnassa olisi aika vilpoista. Ja olihan siellä.. Pienestä kärsimyksestä huolimatta kuvaaminen mahtavan parin kanssa sujui hyvin. 

Juhlapaikkana toimi Tenalji von fersen, joka etenkin talvella oli lähes tuskaisen pimeä kuvattava. Siitä kuitenkin selvittiin ilman suurempia tappioita ja lopulta hääpäivästä ja etenkin tunnelmasta jäi kuvaajallekin hyvä mieli. 

Onnittelut vielä upealle hääparille! Ei enempää höpinöitä tällä kertaa, vaan kuvakoostetta kehiin.

Avainsanat: Jetro Stavén photography, blogi, valokuvaus, hääkuvaus, hääkuva, suomenlinna, hääkuvaaja, valokuvaus, helsinki, valokuvaaja
 

]]>
Johannan ja Paulin upea hääpäivä 40:ssä kuvassahttp://jetrostaven.com/johanna-amp-pauli-28.1.2017Thu, 23 Feb 2017 5:01:24 +0100

Johannan ja Paulin hääpäivä 40:ssä kuvassa

28.1.2017 oli vuorossa Johannan ja Paulin hääkuvaus Varsinais-Suomen Salossa. Juhlapaikkana ja samalla potrettikuvien miljöönä toimi upea Pukkilan kartano. Vihkiminen tapahtui Salon kirkossa.

Upea pari, upeat puitteet, sekä sumuisen sateinen talvipäivä Suomessa. Näistä elementistä saatiin allaoleva kuvakooste aikaiseksi. Tällä kertaa en tämän enempää tarinoi. Kuvat puhukoon puolestaan. Onnea vielä mahtavalle parille!

Avainsanat: hääkuvaus, valokuvaus, valokuvaaja Jetro Stavén, Jetro Stavén photography pukkilan kartano, hääkuva

]]>
Revontulijahdissa Lapissahttp://jetrostaven.com/revontulijahdissa-lapissaThu, 09 Feb 2017 8:18:56 +0100

Revontulijahdissa Lapissa

Muutama viikko sitten lähdimme kuvaajaystäväni Tero Heinosen kanssa viideksi päiväksi Lappiin revontulireissulle. Tarkoituksena oli juosta yöt revontulien perässä, sekä nauttia Lapin luonnosta ylipäätään. Tammikuu oli siitä hyvä ajankohta reissulle, ettei se ole mikään sesonkiaika turismissa.

Torstaina 19.1 lensimme päiväsaikaan ensin Kittilään, josta vuokrasimme auton ja lähdimme ajamaan kohti majapaikkaamme. Olimme buukanneet yösijat majatalosta Hetasta, noin 1h30min ajomatkan päästä Kittilästä ja noin 20min päästä Norjan rajasta. Reissun alku näytti heti hyvältä, sillä revontulitutkat lupasivat hyviä mahdollisuuksia revontulien näkemiseen ja sääennuste näytti pilvetöntä taivasta. Optimiolosuhteet!

 

Ensimmäistä iltaa kohti ennusteet näyttivät vain huonommilta ja huonommilta, joten alkuinto hieman laantui heti kättelyssä. Päätimme kuitenkin kokeilla ja ajelimme kuvauspaikan perässä noin 45 minuutin päähän erään järven (jonka nimeä en enää muista) rantaan, josta oli hyvät näkymät pohjoiseen päin. Paikalla olikin sattumalta bussilastillinen ranskalaisia turisteja revontulisafarilla pällistelemässä, joten alkuinto ei tässäkään vaiheessa ollut missään sfääreissä. Hetken päästä huomasimme kuitenkin pientä vihreää loimutusta horisontissa. Reissun ensimmäiset revontulet bongattu! Kummoiset ne eivät olleet, mutta olipahan jotain kuvattavaa. Hetken päästä reposet kuitenkin laantuivat ja myös turistit kaikkosivat. Teron kanssa jäimme vielä jäälle sen toivossa, että taivas leimahtaisi uudelleen. Ajankuluksi otimme tähtikuvia ja kuvasimme joitain profiilikuvajuttuja lämpimiksemme. Välillä taivaalla leimahtikin, mutta melko himmeästi. Päätimme lopulta vaihtaa paikkaa toisen järven rantaan, jossa taivas näytti samanlaiselta, emmekä viihtyneet siellä pitkään. Jatkoimme ajelua ja näytti, että revontulia olisi hieman kerääntynyt lisää. Löysimme kivan pysähdyspaikan johon jäimme pidemmäksi toviksi kuvaamaan ja odottelemaan taivaan loimuamista. Välillä revontulet pilkahtivat hieman, mutta mitään kovin ihmeellistä ei vieläkään tallentunut kameralle. Lopulta luovutimme noin kuuden aikaan yöllä lopullisesti ja menimme nukkumaan.

Huonot unet ja päivällä taas liikkeelle. Päätimme lähteä Norjan puolelle jo päiväsaikaan, kun juuri päättynyt kaamosaika tarjosi nyt mukavasti valoa. Ennusteet illalle olivat jälleen hyvät, joten odotukset olivat korkealla. Valoisan ajan kiertelimme Norjan puolella roadtrip- hengessä ja pysähdyimme aina silloin tällöin kuvaamaan jotakin. Päätimme käydä nukkumassa välissä muutaman tunnin päikkärit vielä ennen illan revontulijahtia. Muutama tunti lepoa, auto taas alle ja kuvauspaikoille. Pieni pettymys kohtasi meidät kuitenkin heti, sillä ennusteet eivät luvanneetkaan enää kovin kummoista revontulisaldoa. Pitkään kiertelimme tyhjää, kunnes viimein alkoi loimuamaan, tosin melko kaukana. Päätimme etsiä tienvierestä paikan, josta saisimme kivasti tyhjää tietä kuviin mukaan. Taivas loimusi hetken aikaa ihan näyttävästi, kunnes laantui jälleen. Kiertelimme vielä tovin, mutta loimut eivät nousseet enää uudestaan ja ennusteet eivät olleet kummoisia loppuyölle Päätimme mennä nukkumaan ja ajaa seuraavana päivänä pidempi reitti. Itseni jo nukahdettua, Tero oli käynyt yöllä bongaamassa pihalta vielä makoisat revontulet. Pieni katkeruus iski, mutta mitäs nukahdin niin aikaisin, oma vika.

 

Herääminen venyi seuraavana aamuna hieman, mutta lähdimme heti ylös päästyämme ajamaan Saariselän suuntaan. Päivän epistolana oli kiertää iso ympyrä Kittilän, Saariselän ja Inarin kautta ja tulla takaisin Karigasniemen kautta Norjan puolelta Hettaan. Ajettavaa tulisi lähemmäs 800km. Päivällä ajelimme parin pienen kuvauspysähdyksen kautta Saariselälle, jossa pidimme pidemmän tauon. Terolla asui koiravaljakko- ja moottorikelkkasafareita vetävä tuttava Saariselällä, joten tämä kontakti täytyi hyödyntää. Saimmekin pienen exclusice-moottorikelkkasafarin läheiselle tunturille. Erittäin hauska kokemus! Kävimme vielä yhdessä syömässä kunnes jatkoimme matkaa.

Tänä iltana revontulille oli iso todennäköisyys. Ehdimme ajaa Inariin, kun alkoi jo taivaanrannassa loimuta. Inarinjärven rannasta saimme alkutahdit illalle parin revontulikuvat muodossa. Hetken päästä matkaa jatkettuamme leimahti kunnolla. Etsimme kuvauspaikat ja nyt oli tosi kyseessä: Taivas loimusi joka puolella. Kuvasimme ympäri-ämpäri niin paljon kuin ehdimme. Pinkkireunaiset revontulet olivat upeaa katseltavaa ja välillä matalana lainehtivat revontulet pitivät maagista huminaa. Ajantaju katosi täysin, mutta arvioisin että ainakin tunnin kuvasimme lähes mitään toisillemme puhumatta metsän- ja tien reunassa rämpien. Lopulta taivaalla hieman hiljeni ja oli hyvä väli jatkaa matkaa. Loppumatkan ajan pysähtelimme milloin missäkin kuvaamassa ja aina loimusi mukavasti. Kuvasimme pitkälle aamuyöhön asti ja materiaalia kertyi kyllä hyvin.

Pitkät unet maistuivat ja nukuimmekin myöhälle aamupäivään. Sääennustus aiheutti pettymyksen. Tänään sataisi lunta ja olisi pilvistä. Viimeisenä iltana ei siis enää revontulia tarvitse toivoa. Päätimme viettää viimeisen illan lomailleen. Ajoimme Ylläkselle, josta otimme hostellista yöpaikan viimeiseksi yöksi. Menimme ajoissa perille ja tsekkailimme iltapäivästä kuvasatoa läppäriltä. Joukossa oli sen verran kovia ruutuja, että tarjosimme niitä muutamiin lehtiin. Joitakin kuvia menikin kaupaksi. Terolla tärppäsi jopa Helsingin Sanomista. Kuvamyynnin kunniaksi söimme hyvin ja viihdyimme illan paikallisessa muutamien oluiden voimalla. Voi sitä lapista nauttia näinkin.

Viimeisenä päivänä jäljellä oli enää pakollinen vierailu Jounin kaupassa. Sen jälkeen menimme syömään ja pakkasimme kamppeemme. Adios! Ensi syksynä takaisin.

Alla kuvakooste reissun materiaalista.

Avainsanat: Lappi,  Hetta, Norja valokuvaus, revontulikuvaus, jetro stavén photography, tero heinonen

]]>
Sanna & Villehttp://jetrostaven.com/sanna-amp-villeWed, 18 Jan 2017 3:41:59 +0100

Uudenvuoden hääkuvaus – Sanna & Ville

- Hääpäivä 40:ssä kuvassa

 

Muutama viikko siten juhlittiin vuoden vaihtumista, jonka allekirjoittanut vietti Lappeenrannassa kuvaten Sannan ja Villen häitä. Tälle uudelle vuodelle sattui harmillisen harmaa ja vetinen sää, mutta emme antaneet sen häiritä. Päivä alkoi yhden pintaan hyvin nopealla first look – kuvauksella, jonka jälkeen kuvasimme Lappeenrannan linnoituksen alueella potretit. Hääparin kanssa meillä klikkasi jo suunnittelupalaverissa hyvin, joten parin kuvaaminen ei tuottanut harmaita hiuksia.

Vihkiminen oli Lappeen kirkossa ja vihkikaava oli haluttu pitää erittäin lyhyenä. Toimitus olikin varmaan urani nopeimpia. Kirkosta poistumisen hääpari oli halunnut toteuttaa hieman spesiaalimmin tähtisädetikkujen kera. Se myös sujui todella näyttävästi ja oli herkullinen kuvattava.

Seuraavaksi mentiin jo juhlapaikalle, Hytin VPK-talolle. Se sijaitsee noin 15 minuutin ajomatkan päässä Lappeenrannan keskustasta. Itse häissä oli heti tunnelma kohdillaan. Paljon nuoria, jotka pitivät hyvää naurunremakkaa yllä ja muutenkin tunnelma oli oikein lämmin ja rento. Hääpäivä etenikin omalla painollaan nopeasti. Ohjelma oli pidetty mukavan simppelinä ja perinteisenä kenkäleikkineen ja morsiamen ryöstöineen. Juhlimiselle oli jätetty illalla paljon tilaa.

Iltaa kohti myös sää kirkastui ja pääsimme nauttimaan tähtitaivaasta rakettien kera, sekä hetkeksi myös revontulista. Saimmekin hääparista tällä kertaa todella uniikin, rohkenen sanoa jopa yhden urani tähän mennessä parhaista kuvista, kun saimme iltaisiin hääkuviin revontulia mukaan. Onnea vielä mahtavalle hääparille!

Alla Villen ja Sannan mahtava päivä 40 kuvan koosteena.

Avainsanat: Jetro Stavén photography, häät, hääkuvaus, valokuvaaja

]]>
Kihlajaiskuvat syksyisessä Seurasaaressa - Laura & Matiashttp://jetrostaven.com/kihlajaiskuvatFri, 14 Oct 2016 9:34:36 +0200

Kihlajaiskuvat syksyisessä Seurasaaressa - Laura & Matias

Syyskuun loppupuolella oli vuorossa kihlajaiskuvaus vanhalle tuttavaparille – Matiakselle ja Lauralle. Kuvauspaikaksi oli valikoitunut  itselleni hyvin tuttu Helsingin Seurasaari ja olinkin  suunnitellut kuvausreitin valmiiksi. Fiiliskuvien perusteella pari halusi melko maanläheistä ja luonnollista kuvaa, mutta hieman sai olla kuvaajan omaa twistiä. Suunnittelin myös muutamat kuvat ja poseeraukset valmiiksi, mutta päätin jättää aika paljon tilaa myös improvisaatiolle. Usein luonnollisimmat kuvat tulevat juuri siten.

Lähdimme kuvaamaan noin puolitoista tuntia ennen auringonlaskua, eli noin kello kuuden aikaan. Halusimme nimittäin kuviin sekä runsasta poutavaloa, että auringonlaskun vielä lopuksi. Päivä tosin oli melko pilvinen, joten auringonlaskukuvien onnistumisesta oli hieman pelkoa takaraivossani. Pääideani nimittäin vaativat juuri sen auringonlaskun. Ei pitäisi Suomessa luottaa sääennusteisiin..

Lähdimme kiertämään kuvausreittiämme. Hieman piti alkuun lämmitellä ”hyvillä jutuilla” ja runsaalla smalltalkilla, jotta päästiin parin kanssa oikeaan kuvauszoneen, mutta jo ensimmäisistä kuvista tuli ihan hyvää matskua plakkariin. Ja siitä meininki vain parani.

Kuvaaminen tuntui sujuvan Matiaksen ja Lauran kanssa todella rennosti ja leppoisasti. Tietysti koska olimme vanhoja tuttuja, niin juteltavaa ja naureskeltavaa riitti, mikä edesauttoi kuvaustilanteen rentoa henkeä. Pari pystyi rentoutumaan kokoajan enemmän ja enemmän kameran edessä ja se alkoi myös näkymään kuvissa. Tasainen poutapilvi- keli sopi merisiin maisemiin ja luonnolliseen lookkiin erittäin hyvin. Valon kanssa ei tarvinnut juurikaan tapella tai alkaa säätämään lisävalojen kanssa.

Lähtöaika oli juuri sopiva, sillä saimme kiertää kuvauspaikat ja toteuttaa impro-ideat kaikessa rauhassa, kunnes päädyimme viimeisille paikoille. Kuin taikaiskusta pilvet alkoivat samalla nopeaan tahtiin vetäytymään auringon edestä. Boom! Mahtava auringonlasku! Käytimme sen loistavasti hyväksemme ja saimme lopulta paljon auringonlaskukuviakin.

Lopulta saatiin kasaan mahtavan monipuolinen ja laadukas setti. Pari oli supertyytyväinen ja myös itse tykkään lopputuloksesta. Kiitokset vielä Matiakselle ja Lauralle – oli ihan mahtavan hauska kuvaussessio!

Tekniikasta sen verran, että 95% mentiin luonnonvalolla ja lisäksi otin pari kuvaa otin yhdellä Canonin 580EX käsisalamalla + kupupehmentimellä. Kamerana Canon 5D mk3 ja linsseinä Sigman ART 35mm F 1.4 noin 60% kuvista, Canonin 85mm F 1.8 noin 30% kuvista ja Canonin 24-70 2.8L noin 10 % kuvista.

Tässä kymmenen kuvan kooste kuvista.

]]>
Hääkuvat hylätyssä talossahttp://jetrostaven.com/haakuvat-hylatyssa-talossaWed, 24 Aug 2016 3:12:29 +0200

Hääkuvat hylätyssä talossa

Hanna ja Tero ottivat minuun yhteyttä, kun halusivat minut hääkuvaajakseen. Valitettavasti olin jo varattuna heidän hääpäivänään, mutta se ei ollut este, sillä sovimme että kuvaan heidän hääpotrettinsa varsinaisen hääpäivän jälkeen. Pari kertoi heti haluavansa jotain vähän spessumpaa ei-niin-perinteistä. Karu ja luonto mainittiin samassa lauseessa, joten sain heti idean – Kruunuvuoren hylätty kartanoalue. Aluetta ollaan purkamassa asuintalojen tieltä tänä syksynä, joten olen muutenkin halunnut kuvata siellä vielä kun ehtii. Onneksi Hanna ja Tero innostuivat ideasta ja lyötiin kuvauspäivä lukkoon.

Maanantaina 8.8. pääsimme viimein kuvaamaan. Aikaa kuvaukselle oli parisen tuntia ja paikat olin tutkinut etukäteen hyvin. Olin suunnitellut meille reitin jonka varrella olisi mahdollisimman paljon mielenkiintoisia kuvausmiljöitä. Muuten suunnittelu oli melko vähällä, sillä halusin vetää kuvauksen aikalailla improvisaatiopohjalta ja kuvata muutenkin todella autenttisesti luonnonvalolla.  Halusin  haastaa itseäni. Yleensä suunnittelen hyvin ja valaisen ja/tai käytän paljon reflaa. Nyt luonnonvalo, ei assaria ja olin suunnitellut vain pari kuvaa. Toki katsoin referenssikuvia ja suunnittelin kuvien tunnelmaa hieman, mutta kuitenkin.. Olin erittäin innoissani

Lähdimme kuvauskierrokselle puolen viiden jälkeen iltapäivällä. Aurinko paistoi puolipilviseltä taivaalta kivasti puiden läpi. Valon kanssa ei pitäisi tulla ongelmaa. Huomasin heti tulevani oikein hyvin juttuun parin kanssa. Yleensä siinä puolessa ei olekaan ongelmia, mutta nyt oli erityisen hyvä viba. Hanna ja Tero vaikuttivat todella heittäytyväisiltä ja aidoilta ihmisiltä. En ollut väärässä. Heti ensimmäiset kuvat todistivat sen. Mahtava pari kuvata! Pysähdyimme ensin Kruunuvuoren pienelle lammelle keskelle metsää ja aloitin tapani mukaan laajemmilla kuvilla. Useasti laajemmilla kuvilla on helpompi aloittaa kuin ilmeiltä ja heittäytymiseltä paljon vaativilla lähikuvilla. Se toimi nytkin hyvin.

Jatkoimme pikkuhiljaa kohti hylättyjä taloja parin pienen metsäkoukkauksen kautta, kun muutamia ideoita tuli lennosta. Hylätyt talot saivatkin sitten kyytiä – ideoita tulvi ja pari oli loistava kameran edessä. Morsiamesta täytyi ottaa myös pari yksittäiskuvaa, kun löysimme siihen sopivan nurkkauksen ja hienon valon.

Kuvasimme niin paljon kuin sielu sieti ja niin pitkään kuin aika riitti. Saimme aikaiseksi erittäin laajan setin, kaikkiaan lähes 60 kuvaa. Tässä kooste kuvauskierroksemme lopputuloksista. Onnea vielä mahtavat Tero ja Hanna!

Kamerakalusto: Canon 5D mk3, Sigma 35mm Art & Canon EF 85mm 1.4.

Avainsanat: Jetro Stavén, Jetro Stavén photography, canon, sigma art, valokuvaus, hääkuvaus, hääkuvaaja, kruunuvuori, hylätyt kartanot

]]>
Petri & Hanne - hääpäivä 40 kuvassahttp://jetrostaven.com/petri-amp-hanne---haapaiva-40-kuvassaSat, 16 Jul 2016 10:59:24 +0200

Petri & Hanne - hääpäivä 40:ssä kuvassa

11.6.2016 vietettiin Petrin ja Hannen hääpäivää kauniissa Suomenlinnan maisemissa. Juhlapaikkana toimi  Pirunkirkon juhlasali ja vihkiminen suoritettiin ulkona. Päivä oli täynnä naurua, tunnelmallisia puheita ja mahtavia musiikkiesityksiä. Loppuillan kruunasi ranskalaisen räppäri-ystävän vetämä show. Sen pidempää sepostelematta - tässä päivän tunnelmat tiivistettynä neljäänkymmeneen kuvaan.

]]>
Koko päivän häätarina - 40 kuvaa - Anu & Tuomashttp://jetrostaven.com/anujatuomasMon, 13 Jun 2016 11:14:10 +0200

Koko päivän häätarina - 40 kuvaa - Anu & Tuomas

 

Lauantaina 28.5. luvassa oli pitkä päivä Anun ja Tuomaksen häissä Helsingissä. Hääkuvauspakettina oli pisin 5. hääkuvauspakettini, eli kaiken kattavaa aamusta yöhön - kuvaus. Tällä kertaa sain mukaani myös puoleksi päivää harjoittelijaksi/kakkoskuvaajaksi Oona Linnan.

Aamu alkoi valmisteluiden kuvaamisella klo 9  kampaamo Loistossa Korkeavuorenkadulla, jossa olivat hääparin lisäksi bestmanit ja kaaso. Tunnelma oli heti mukavan rento, eikä hääpari vaikuttanut ollenkaan jännittyneeltä. Naurua riitti heti aamusta. Ehkä se olikin sitä jännityksen peittelemistä.. Aloimme Oonan kanssa heti hommiin ja dokumentoimme hiustenlaittoa noin tunnin verran. Oonan kanssa yhdessä kuvaaminen sujui heti alusta asti loistavasti. Hiukset oli nyt laitettu ja seuraavaksi matkasimme meikkaukseen. Seurasimme morsian - Anua Esteé Lauderin kojulle Stockmannille, jossa kuvasimme vartin verran meikkaamista. Nopea homma, josta jatkoimme suoraan Hotelli Helkaan Kamppiin kuvaamaan kaason ja morsiamen pukeutumista.

Helkan hotellihuoneet ovat upean valoisia, joten siellä kuvaaminen oli erityisen miellyttävää. Saimme Oonan kanssa molemmat hyvännäköistä dokumentaarista matskua ja lisäksi pyysimme morsianta ja kaasoa poseeraamaan ikkunan edessä potrettikuvissa. Lisäksi halusimme ottaa yksityiskohdista kuvia ikkunan edessä mm. kengistä, sekä mekosta. Ilmassa alkoi olla jo hieman kiireen tuntua, mutta tunnelma säilyi silti suht rentona. Ehkä siksi, että Anu ei tuntunut edes tietävän mitä stressi on. Pieniä nauruntäyteisiä hetkiä riitti jatkuvasti.

Seuraavaksi suuntasimme Sibeliuspuistoon potrettikuvien kimppuun. Olimme katsoneet sieltä muutamat paikat ja ideat valmiiksi hääpalaverissa. Kaikki ideat tuntuivat toimivan paremmin kuin hyvin. Työ tuntui liiankin helpolta ja nautittavalta! Oona, sekä kaaso ja bestmanit auttoivat kuvauksissa, joten kaikki sujui nopeasti ja mutkitta. Lisäksi Oonakin ehti napsia samalla muutamat potretit hääparista, mitä hän oli toivonut etukäteen. Anu ja Tuomas halusivat melko paljon lähikuvia. Lähikuvat ovat itselleni aina olleet haastavia, mutta tasavaloinen poutapilvinen sää, hyvät kuvauspaikat ja parin loistava heittäyminen auttoivat saamaan myös hyvät lähärit helposti purkiin. Lopussa otimme vielä ryhmäkuvan koko porukasta. Päätimme jättää pari kuvaideaa illalle, ettei tarvitsisi kiirehtiä muutaman hyvän jäljelle jääneen idean kanssa. Juhlapaikkana toimi puiston vieressä sijaitseva Merimelojien maja, joten se ei ollut ongelma.

Vihkiminen Temppeliaukion kirkossa Töölössä - Tätä odotin paljon. En ollut aiemmin käynyt kyseisessä kirkossa, joten kallion sisään rakennettu suuri kirkko aiheutti itsessäni aikamoisen "wau"- efektin. Ehdimme hyvin ottaa testikuvia ja sopia Oonan kanssa kuvauskuviot selviksi. Vihkikuvauksesta en ikinä oikein muista mitään, se menee aina niin nopeasti ohi. Kuten tälläkin kertaa. Etukäteen hieman jännitti miten Oonan kanssa aivoitukset toimivat, kun kuvaamme kahden kuvaajan settiä. Oona kuvasi kuitenkin niin eri kulmista ja paljon yläparvelta, että se ei ollut ongelma. Vihkimisestä poistuminen, tai ainakaan sen kuvaaminen ei puolestaan mennyt ihan nappiin - paikalla oli yhtäkkiä vähintään kymmeniä turisteja, jotka osaksi blokkasivat kulkuamme ja tekivät osasta kuvakulmia mahdottomia. Jouduin lähes tönimään innokkaita aasialaisia pois edestä, jotta sain edes jotenkin kuvattua hääparin autoon siirtymisen. Onneksi se nyt hoitui jotenkin.

Seuraavaksi kaahasimme jo juhlapaikalle. Komeaksi laitettu Merimelojien maja oli oikein mukava miljöö kuvata. Ulkotilaa riitti oleskeluun, näkymä oli merelle ja myöhemmin illalla soittavan DJ:n myötä sisällä oli myös ihan kelvollisen oloiset keikkavalot. Juhlapaikkojen iltavalaistus on nimittäi usein se suurin pelon aihe.
Saapuessamme paikalle kuvasimme nopeasti muutaman yksityiskohdan sisältä, jonka jälkeen hääpari saateltiin juhlapaikalle kunniakujan ja koivunoksien heiluttelun saattelemana. Heti perään otimme ryhmäkuvan koko juhlaväestä. Se otettiin ylhäältä alas, parvekkeelta merelle päin. Ihmiset ja tunnelma tuntuivat olevan hyvin rentoja, joten nostatin hieman vielä fiilistä ottamalla kädet tai koivunoksat ilmaan - hupiryhmäkuvan. Kello oli vasta tässä vaiheessa jotakin yli kolme iltapäivällä. Tästä alkoi loppuillan kestävä dokumentaarinen kuvaaminen. Olimme sopineet, että minun päiväni loppuisi noin klo 23 aikaan. Oonan täytyi lähteä jo klo 17 jälkeen muihin menoihin. 

Sisällä hoidettiin seuraavaksi onnittelut, maljan kohottaminen ja bestmanin tervetulopuhe. Sitten tuore pari yllätti - tanssi hoidettiin jo tässä vaiheessa. Ensin vapaamuotoisemmmalla omalla koreografialla, jonka jälkeen perinteisempi first dance. Perään tietysti vanhempien ja vieraiden tanssitus. Tämä oli itseasiassa hyvä ice breaker ja tuntui, että tunnelma rentoutui entisestään. Seuraavaksi päästiin syömään. Pitkinä päivinä on tärkeää pitää kunnon tauko ruokailun ohessa. Otimme muutamat ruokakuvat Oonan kanssa ja pidimme hyvänmittaisen ruokatauon.

Ruuan jälkeen hääpari esitteli juhlaväen ja pitivät pienen tietokilpailun itsestään. Kukaan ei tainnut saada täysiä pisteitä, mutta naurua riitti. Ohjelma oli suunniteltu mukavan rentohenkiseksi. Jopa puheet. Anun äiti ja Tuomaksen isä pitivät tässä vaiheessa loistavan hauskat, mutta tunteikkaat puheensa. Hääparin tunteissa alkoi selvästi olla hieman pidettelemistä.. Hieman rentoa oleilua tässä välissä ja sen jälkeen leikattiin kakku ja juotiin kahvit. Perinteinen kakunsyöttämiskuva on pakollinen. En muista olenko kertaakaan jättänyt sitä ottamatta. Tämän jälkeen ajattelimme mennä takaisin puistoon ottamaan jäljelle jääneet potretti-ideat talteen. Lisäksi otimme morsiankuvan, parit sukulaiskuvat ja hassuttelukuvia bestmanien ja kaason kanssa. Sää oli edelleen otollinen: pilvipoudan tuottamaa pehmeää valoa, joten kuvasimme melko luonnollista settiä ilman mitään lisävalaistusta.

Kello 20 koitti bestmanien ja kaason puheet. Nyt tunteet olivat jo enemmän pinnassa. (Tästä kuvaaja tykkää!) Jopa sulhanen oli hyvin tunteikkaana bestmanien puheiden jälkeen. Kaasosta ja morsiamesta puhumattakaan. Enää ei pidättely ainakaan kokonaan onnistunut.

Anun ja Tuomaksen häissä oli pienenä lisänä 50's teema, joka näkyi hieman pukeutumisessa, koristeluissa, musiikissa ja osassa tarjottavista. Illalla nurkkaan oli laitettu 50's henkinen baari, jonka hääjärjestelyistä vastannut Anun ystävä esitteli. 

Anu ja Tuomas pitivät myös toisilleen puheet koko juhlaväen edessä. Ne oli laadittu hauskasti ja sopivan ytimekkääksi. Pari oli selvästi suunnitellut kaiken tarkasti yhdessä. Illan ohjelma vyöryi eteenpäin sen verran sutjakkaasti, että aikaa oli varmasti käytetty suunnitteluun paljon. Myös kuvaaminen tuntui kokoajan oikein mukavalta, kun tapahtumia riitti ja valaistus oli kuvaamiseen suht otollinen läpi päivän.

DJ aloitteli tässä vaiheessa savukoneen siivittämänä mukavilla tanssihiteillä. Juuri kun tanssijalat saatiin lämmitettyä: PALOHÄLYTYS! Ihmiset ulos ja palomies paikalle. Juhlapaikalla ei olisi saanut käyttää savukonetta.. Pieni episodi tämä oli lopulta ja iltaa saatiin suht äkkiä jatkettua. 

Tanssia, oleilua, juomista ja rupattelua. Siitä oli loppuilta tehty. Välissä hääpari tanssitti vieraita 50-luvuntyylisillä muuvseilla. Myöhemmin heitettiin vielä perinteisesti morsiuskimppu ja sukkanauha. Ilta päättyi kauniiseen hetkeen, kun morsiuspari lähetti mini-sydänkuumailmapallon vesille. Vettä alkoi hieman ripotella ja ihmiset katsoivat hiljaa sydämen leijailua meren yllä. Päivä paketissa. Alla 40 kuvan kooste päivästä.

 

Avainsanat: hääkuvaus, hääkuvaaja, hääkuvaaja helsinki, koko päivän hääkuvaus, dokumentaarinen kuvaus, jetro stavén photography, valokuvaus, valokuvaaja helsinki

 

]]>
Miia & Rolf 14.5.2016http://jetrostaven.com/miia-amp-rolf-14.5.2016Wed, 18 May 2016 12:15:21 +0200

Vesisateesta voittoon

- Miian & Rolfin hääkuvat 14.5.

Viime lauantaina 14.5.2016 oli vuorossa Miian & Rolfin hääpotrettien ja vihkimisen kuvaaminen Helsingin ydinkeskustassa. Potrettipaikaksi oli valikoitunut juhlapaikan, Bulevardilla sijaitsevan Kiltakellarin, läheiset rakennusmiljööt sekä viereinen Sinebrykoffin puisto. Kävimme parin kanssa pyörähtämässä paikat läpi muutamaa päivää aikaisemmin. Koska Suomen kesäinen sää osoitti jälleen kerran ihanuutensa, jouduimme miettimään myös varapaikan sadekelin sattuessa. Ehdotin siihen Musiikkitaloa ja Miia & Rolf hyväksyivät ehdotuksen.

Säätä saatiinkin sitten jännittää loppuun asti. Paria tuntia ennen h-hetkeä näytti vielä mukavan pilvipoutaiselta, joten päätimme ottaa pienen riskin ja luottaa, että voisimme kuvata ulkona. Tietysti heti kun saavuin paikalle, alkoi sataa. Potretteihin oli onneksi varattu mukavasti aikaa - lähemmäs kaksi tuntia. Lähellä oli myös kaikenlaisia katoksia ja juhlapaikan sisätila näytti kivalta, joten emme jaksaneet olla kovin huolissaan.

Pari asui Norjassa ja Rolf oli norjalainen. Meikäläiseltä ei oikein norjan kieli lähde, hyvä jos ruotsiksi osaan kahvin tilata, joten puhekielenä toimi englanti. Aloitimme sateen takia pienestä katoksesta, jossa oli kivaa punaista tiiliseinää. Pääsimme hyvin alkuun ja hääparista saatiin heti puristettua pahin jännitys pois. Olin etukäteen, kuten yleensäkin, opastanut Miiaa ja Rolfia treenaamaan erilaisia hääkuvaposeerauksia ja katsomaan paljon hääkuvia. Pari väitti, ettei treeniä oltu tehty ”kuvia vain vähän kateltu”. En uskonut sanaakaan. Sen verran vahvasti ensikertalaiset suorittivat kameran edessä heti alusta asti.

Pian sade hellitti hieman ja pääsimme katoksesta ulkosalle. Käytimme lähes sateettoman hetken tehokkaasti rakennusten seinäpintoja ja pihan koristepuita hyödyntäen. Pari helmeä saatiin jo heti alkuun, joten kuvaajan mieli saatiin heti korkealle. Pikkuhiljaa etenimme kohti puistoa ja otimme heti alkuun ryhmäkuvan kaikista, kun bestmanit ja kaasot olivat vielä mukana eikä hetkeen satanut. 

Seuraavaksi saatiin pyöriä puistossa ainakin puoli tuntia parin kanssa välillä kuvissa - välillä sateenvarjon alla turvassa - tyyliin. Hyviä ruutuja napsui tasaiseen tahtiin, joten mitään huolta ei ollut. Lopulta alkoi sataa hieman kovempaa ja ideatkin alkoivat olla lopussa. Päätimme lopettaa tyytyväisinä. Otimme vielä punertavaa seinää vasten bestmanit & sulhanen ja kaasot & morsian - ryhmäkuvat ja lisäksi nopean sormuskuvan. 

Lähes kaikki potretit hoidin 35mm 1.4 ART Sigmalla, johon olen todella tykästynyt viimeaikoina myös potrettien osalta, vaikka 35 millinen ei mikään paras polttoväli muotokuvissa olekaan. Lisäksi kuvasin takuuluottolasi 70-200 2.8L telellä ja parissa laajemassa kuvassa kameran nokalla käväisi myös 24-70 2.8L. Luonnonvalo toimi tällä kertaa päävalona 90% kuvissa. Parissa kuvassa pistin takavaloksi yhden käsisalaman ja pari kuvaa valaisin yhdellä valolla sateenvarjon läpiammuttuna. Tasainen luonnonvalo toimi kuitenkin pilvisellä säällä oikein mukavasti, enkä oikein salamakuvista saanut samanlaista fiilistä irti kuin luomuista.

Vihkiminen oli tänään Helsingin Vanhassa kirkossa, joten siirtymää oli vain muutaman sadan metrin verran. Vieraita oli melko paljon, Norjasta ja Suomesta, joten kirkossa riitti hälinää. Tunnelma oli kuitenkin mukava ja vihkiminen meni nopeasti. Kaava oli suunniteltu kaksikielisyyden takia todella lyhyeksi. Tästä syystä tuntui, että ehdin vain juuri ja juuri dokumentoida tarpeeksi matskua vihkimisestä. 

Dokumentaarista settiä kuvaan useasti kahdella kamerarungolla, varsinkin hektisimmissä tilanteissa, kuten juuri kirkossa. Toisessa on kiinni tele ja toisessa joku laajempi, useimmiten 35mm 1.4. Niin tein myös tällä kertaa. Tosin Vanha Kirkko + pilvinen sää = pimeys, joten telen käyttö jäi hyvin vähäiseksi ja valovoimaisempi 35mm sai laulaa ainakin 80% ajasta. Hämäryyden takia dokumentointi tuntui hieman tavallista vaikeammalta, mutta ihan kunnialla siitä lopulta selvittiin. Hieman toki enemmän hukkakuvia kuin normisti, sillä nostin suljinaikaa ehkä vähän liiankin pitkäksi välillä. 

Miia ja Rolf olivat hyvin rauhallisia koko toimituksen ja antoivat toisilleen niin pitkän suudelman, että siitä olisi saanut vaikka 10 erilaista kuvaa. Paria oli helppo kuvata myös kirkossa. Lopuksi otimme vielä ryhmäkuvan kirkon portailla. Keikka paketissa ja fiilis hyvä. Suomen sää selätetty kunnialla tällä kertaa!

 

 

 

]]>
Keppuligaala 2016http://jetrostaven.com/keppuligaala-2016Sat, 16 Apr 2016 2:02:24 +0200

Keppuligaala 2016

 

Lauantaina 2.4.2016 Finlandia-talolla vietettiin ensimmäistä Suomessa järjestettävää autismiin liittyvää hyväntekeväisyysgaalaa - Keppuligaalaa. Minut oli palkattu dokumentoimaan kyseinen tapahtuma. Etukäteen täytyi ensinnäkin tutkia, mistä tapahtumassa oli oikein kyse - ja mitä tuo mystinen "keppuli" tarkoittaa?

"Keppuli-sana on Autismisäätiön taiteilijan, Hannan, oma sana. Hanna on työskennellyt ja tehnyt taidetta Autismisäätiöllä sen perustamisesta saakka, Hannan vanhemmat olivat perustamassa Autismisäätiötä. Keppuliksi Hanna kutsuu useimmiten muovi- tai lasiesinettä, jota naputtamalla tulee hauska ääni ja jonka kädessä pitämisestä tulee hyvä olo." Näin luki Autismisäätiön sivuilla.

Kyseessä oli siis hyväntekeväisyysgaala, joka järjestettiin YK:n julistamana maailman autismitietoisuuden päivänä. Useassa eri kaupungissa ympäri Eurooppaa huomioitiin päivä valaisemalla tunnettuja rakennuksia autismiliiton tunnusvärillä - sinisellä. Suomessa valaistiin Finlandia-talo.

Muutaman tunnin kestävää tapahtumaa oli juontamassa Peter Nyman. Esityksiä oli niin video- kuin livemuodossa. Liveosuudesta vastasivat Emma Salokoski duo ja Lucas musisoinneeillaan, sekä Autismisäätiön oma teatteriryhmä Vautsi teatteriesityksellään. Gaalassa julkaistiin taiteilija Stefan Lindforsin Autismisäätiölle pro-bono suunnittelema Keppuli-esine sekä valittiin Vuoden Keppuli. Tapahtuma piti lisäksi sisällään puheita mm. Autismisäätiön toiminnanjohtaja Ritva Ulanderilta ja terveysministeri Hanna Mäntylältä.

Tunnelma tapahtumassa oli melko virallisesta ulkoasustaan huolimatta rento. Kuvaajana sain keskittyä rauhassa dokumentointiin ja ilta eteni kameran takana varsin nopeasti. Haasteita toi ainoastaan paikan valaistus, joka oli melko hämärä ja osaksi värivaloilla valaistu. Lavalla olevia henkilöitä oli kohtalaisen helppo kuvata, joskin erilaisia kuvakulmia ei ollut montaa tarjolla. Yleisöön valoa ei arvatenkaan meinannut riittää, mutta onneksi välillä sentään sen verran, että sieltäkin sai muutaman kuvan napsittua. Tästä on helppo päätellä, että salamat pysyivät tälläkin kertaa repussa. Tämänkaltaisissa dokumentoinneissa harvoin niitä käytetäänkään. Kuvasin pääosin toisessa rungossa Sigman 35mm 1.4 Art (huikea tapahtumakuvauslinssi!) kiinni ja toisessa Canonin 70-200 2.8L, jolle valoa tosin riitti vain lavalla. Lisäksi täytyi napata pari laajempaa fiiliskuvaa 24-70 2.8 L linssillä.

45 minuutin väliajan käytin tarjoiluiden ja mahdollisimman monien vieraiden tunnelmien dokumentointiin. Paikalla oli arviolta reilusti yli 200 vierasta aveceineen. Väliaika-tila oli myös kohtalaisen hämärä ja sekavaloinen, mutta 35 millinen ja valkotasapaino ruukkailu tuottivat ihan kelvollisen tuloksen.

Kokonaisuudessaan illasta jäi hyvät fiilikset - niin itse gaalasta kuin omasta työstä. Oli mielenkiintoista olla tällaisessa tapahtumassa kuvaajana, vaikka itse työ olikin hyvin perustavanlaatuista dokumentaatiota. Kiitokset Autismisäätiön väelle - Hyvää työtä! Alla kuvakooste illasta.

 

 

 

]]>
Lasse & Erika 26.3.2016http://jetrostaven.com/erika-amp-lasse-26.3.2016Tue, 12 Apr 2016 11:08:43 +0200

Erika & Lasse 26.3.2016 - vuoden ensimmäiset häät!

 

Lauantaina 26.3. oli luvassa vuoden ensimmäiset hääkuvaukset potrettikuvausten muodossa, upean parin - Lassen ja Erikan kanssa. Kuvauslokaatioksi oli valikoitunut Helsingin Seurasaari ja teemoina pyörivätkin lähinnä meri ja luonto. Lisäksi parissa kuvassa halusimme hyödyntää Seurasaaren upeita rakennuksia ja museoaluetta. Kävimme hyvissä ajoin, noin paria viikkoa etukäteen katsomassa paikat ja suunnittelemassa kuvat tarkemmin. Siihen riitti noin tunnin mittainen kävelyreissu. Meillä oli heti hyvä yhteys hääparin kanssa, joten sain todella positiiviset vibat tulevista kuvauksista.

Suomen sää osoitti jälleen ihanuutensa ja jännitettävää riitti kuvausaamuun asti. Sää oli koko häidenalusviikon erittäin epävakainen. Meillä oli toki varakuvauspaikka suunniteltuna sateen varalle, mutta Seurasaari oli ehdoton ykkösvaihtoehto. Emme oikeastaan missään vaiheessa halunneet siitä luopua ja mietimme myös sadekuvauksia. Kun lauantaiaamu viimein koitti ja katsoin ulos, täytyi hieraista silmiä. Sää oli aivan huikea - upea sumu peitti maisemaa ja pilvet näyttivät suhteellisen poutaisilta. Valokuvaaja ei voi juuri parempaa toivoa. Saatoinkin hieman hihkaista onnesta..

Lassen ja Erikan häissä erikoista oli se, että he menivät salaa naimisiin - he olivat järjestäneet juhlat, mutta eivät olleet etukäteen kertoneet kenellekään vieraista, että kyseessä on hääjuhlat. Tämä oli kuvaajan näkökulmasta herkullista, sillä päivä oli suunniteltu niin, että parilla ei ollut aamupäivällä mitään menoa ja kuvauksiin oli kunnolla aikaa. Sovimme kuvausajan alkavan klo 10, joka tuotti ruhtinaalliset pari tuntia kuvausaikaa. Kun on joutunut vetäisemään potretit pahimmillaan vartissa, niin pari tuntia on harvinaista luksusta. Siitä piti nauttia.

Lähdimme kiertämään ennalta mietittyjä kuvauspaikkoja ja etukäteen mietityt ideat toimivat sumussäässä erinomaisesti. Lennossa saatiin vielä kivoja pieniä lisäideoita täydentämään kuvasettiä. Kolmannella kuvauspaikalla kävi sitten ihan oikeasti tuuri - kaksi joutsenta lensi sumun keskeltä kuvaan ja kyseiseen potrettiin tuli lähes taianomainen fiilis. Tästä entistä intoutuneempana kiersimme loput paikat hyvillä mielin ja meininki oli todella hyvä. Lopuksi napattiin vielä sormuskuva kalliolla.

Potretti-ystävällinen poutapilvisää ratkaisi sen, että tällä kertaa mentiin vahvasti luonnonvalolla. Haimme myös jokseenkin luonnollista ilmaisua, joten salamat jätettiin pitkälti repun pohjalle ihan tarkoituksella. Pariin kuvaan toin salamalla hieman efektiä ja/tai filliä varjon läpi ja yksi takavalo-metsäkuva (alla) otettiin bonuksena, mutta 90% valaistiin luonnonvalolla. Linssinä toimi pitkälti Sigman 35mm 1.4 Art. Muutamassa kuvassa kameran nokalla käväisi Canonin 24-70 2.8 L ja 70-200 2.8L. Kamerana kaikissa Canonin 5D mk3.

Lasse ja Erika selvisivät poseerauksista kunnialla, vaikka olivat etukäteen kuulemma hieman jännittäneet. Saimme yhdessä kuvaushetkestä niin rennon, että parista huokui aitous eikä poseeraaminen mennyt väkisin pusertamiseksi missään vaiheessa. Hymyä ja tunnetta irtosi parista helposti ja välillä naurettiin kunnolla. Meillä tuntui kokoajan synkkaavan paremmin ja paremmin, mikä teki kuvauksesta vain kokoajan helpompaa. Lopputuloksena olikin peräti hieman yli 30 potrettikuvaa. Ohessa niistä valikoitu setti.

Vuosi on nyt aloitettu erittäin mukavilla hääkuvauksilla ja miellyttävällä lopputuloksella - ei muuta kuin kohti seuraavia häitä! Kiitos vielä mahtavalle parille Lasselle & Erikalle ja paljon onnea avioliittoon!

]]>